26. 12. 2015.

Ruska salata je čuveno jelo. Na našim prostorima je veoma popularna i neizostavni je element svake svečane trpeze. Omiljena je na novogodišnjim trpezama. Svi je vole.

By admin   Posted at  22:35   No comments



Kako priča kaže salata Olivier ili Ruska salata kako je mi zovemo, nastala je još davne 1860. godine u restoranu Ermitaž u Moskvi, kao kreacija francuskog šefa Olivier-a. Originalna verzija je pretrpjela brojne izmjene, ali su današnji ruski i naši recepti jako slični, ako ne i isti. Ruska Nova godina se ne može zamisliti bez ove salate, tako da mi nismo jedini na čijim se trpezama ona nalazi na prelazu iz stare u novu godinu.

Sastojci:

– 500 g krompira
– 500 g šargarepe


– 250 g graška
– 4-5 jaja
– 300 g šunke
– 350 g kiselih krastavčića
– 600 g majoneze, po potrebi i više

Krompir u ljusci skuhati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti, isjeći na krupnije komade i skuhati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuhati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuhati ga ne duže od 5-10 minuta, mjereno od početka ključanja. Uporedo tvrdo skuhati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti.

Krompir ostaviti za kraj, a ostale sastojke sheckati na kockice oko 5×5 mm, i stavljati u veliku posudu. Sipati svu majonez i sve dobro izmješati. Na kraju dodati isjeckan krompir, i lagano promješati. Posoliti po ukusu.





Čuvati u frižideru, poklopljeno.

Poslužiti u činijama ukrašenim po vašoj želji.

Izvor: uspesnazena.com

0 komentari:

Nazad na početak ↑
    Pokreće Blogger.

    Popularno

© 2013 Recept za sve. WP Mythemeshop Converted by Bloggertheme9 Published..Blogger Templates
Blogger templates. Proudly Powered by Blogger.